torsdag 11 februari 2016





Märkliga personsamband när Falun ska leka Facebook


Del 2 om datahallen

Datahallar är en växande bransch med företag som Facebook, Ericsson, KNC Miner, Digiplex, Google och Microsoft. Bolagen lockas bl a av ”the node pole” som är ett samarbete mellan Luleå, Piteå och Boden. Kommunerna där erbjuder 13 tomtområden till företag. De kan locka med ren, säker energi (inte ett strömavbrott sedan 1979), kallt klimat och arbetskraft från Luleås tekniska universitet.
Kommunerna står för tomtmark men företagen bygger och driver hallarna. En tydlig rollfördelning alltså, jobb skapas och företagen tar affärsriskerna. 5 datahallar är klara eller påbörjade. Varför gör inte Falu energi och vatten (FEV) likadant?

Förklaringen ligger antagligen i personsamband.
Jan Fahlén som är ansvarig på FEV för planeringen av Datahallarna var tidigare VD på Trafikverket ICT. Under den tiden togs Børge Granli in som vice VD. När regeringen 2012 bestämde att Trafikverket ITC skulle vara en intern resultatenhet och inte bolagiseras så slutade de båda herrarna.

Men Fahlén och Granli verkar ha fått smak på att leka entreprenörer i offentlig sektor. Granli får grunda EcoDC AB i april 2014. Planen att FEV ska bygga och hyra ut hallen till ett bolag där Granli får majoritet innebär oklara gränser mellan privat och offentligt. Upplägget haltar då faluborna tar hela risken för investeringen i hallen runt 500-600 miljoner kr. Granli slipper offentlig insyn fast han ska förvalta kommunal egendom. Ett upplägg som underlättar korruption.

Sälj till ett företag som bygger/driver hallen – hellre en Google än en Granli!



Svante Parsjö Tegnér

2 kommentarer: