måndag 8 mars 2021

Ambulans på entreprenad - kan det vara något?

Regionrådet Elin Noren (S) ordnar ett upprop på Facebook. Det “borgerliga styret i Region Dalarna föreslår i sin regionplan att privatisera ambulansverksamheten i Dalarna”. Det påståendet är inte sant. I regionplanen står det att förutsättningarna för entreprenad av ambulanssjukvård ska utredas, precis som bl a bedömningsbil, helikopter, prio 1 larm och IVPA också ska utredas.


Syftet med utredningarna är att få ett bättre underlag för beslut och därigenom bättre sjukvård. Sjukvårdspolitiken ska bygga på bästa tillgängliga kunskap, dvs vara evidensbaserad precis som sjukvården i sig. Men jag antar att det inte är så intressant för regionrådet Norén att starta facebookupprop mot en utredningar som mot “privatiseringar”. 


Hur är det då med själva sakfrågan - ambulans på entreprenad?

När det gäller ambulans på entreprenad så finns det en intressant studie av två nationalekonomer Daniel Knutsson och Björn Tyrefors publicerad i oktober 2020 vid Institutet för näringslivsforskning. De har studerat 1 miljon ambulanstransporter i Stockholm. Trots att de privata ambulanserna kom fram 7% snabbare till patienten, vilket är positivt för överlevnaden,  så dog fler patienter vid privata ambulansanrop. På 3 års sikt var sannolikheten för att dö 1,4% högre. Omräknat i pengar (förutom det tragiska i detta) menar forskarna att den minskade överlevnaden innebar en större kostnad än den för hela Stockholms län ambulansservice.


Varför blir det såhär? De båda forskarna har inga bestämda förklaringar men menar att vissa saker som är lätta att skriva in i ett kontrakt (snabbhetskriteriet) har mindre betydelse för patientens överlevnad än sådant som kan ha större betydelse. T ex anställningsvillkor och ambulanspersonalens kompetens. Slutsatsen är att ambulanssjukvård är illa lämpad för outsourcing. Att skriva in “ökad överlevnad” i ett kontrakt är väldigt svårt. 

Ambulanssjukvården i Dalarna har varit framgångsrika, t ex var man tidigt ute med ambulans-EKG och välutbildad personal. I ambulanserna utförs ofta specialiserad akutsjukvård och ambulanspersonal är en del av den övriga akutsjukvården. Den är förstås inte bara en transport. Med en ambulansverksamhet i egen regi kan det bli tydligare var ansvaret ligger och färre organisationsgränser. Det i  sin tur leder till flexibilitet, underlättar samarbete med slutenvård och akutmottagningar. Förbättringar och utveckling av verksamhet kan genomföras smidigare. 

Utifrån ovanstående resonemang känner jag mig tveksam till ambulans på entreprenad. Vi får se vad ambulansutredningen kommer fram till. Vi ska som sagt bygga våra beslut på bästa tillgängliga kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar